29 maj 2014

Pimpade shorts - Hur man gör


Jag har haft ett par byxor som länge har legat i garderoben och som jag inte har använt för dom var i sönder. Men "sparare" som jag är har jag inte heller velat göra mig av med dom för jag har tänkt att man kan ha användning för dom eller göra något nytt med dom. Jag har sett en del på Pinterest hur mäniskor har sytt in spets och virkade dukar i benen på shorts och ville göra något sånt själv så efter att ha legat i garberoben länge så fick äntligen byxorna nytt liv i form av pimpade shorts. Jag som inte är jättemycket för shorts vanligtvis vill nu att det ska bli tillräckligt varmt så jag kan få användning för dom. :)Jag tänkte att jag skulle berätta hur jag gjorde och även dela med mig utav mönstret på dom virkade detaljerna.

Först klippte jag av benen och fållade dom. Har man jeans så behöver det inte fållas om man tycker om slitna jeanshorts, finns snygga exempel på slitna jeanshorts med spets/detaljer på pinterest. Men eftersom jag inte tyckte det blev snyggt på svarta jeans så var det fållning som gällde....för hand eftersom jag saknar symasking..."Jippi"

Sen börjar det roliga med att klippa upp benen. Mät ifrån en punkt som är lika på båda sidorna så att du får det jämnt. Jag valde att mäta ifrån fickorna slutade klippa ca 4 cm under dom.


Eftersom byxorna satt ganska tajt så behövde jag inte klippa ut ett V i benen eftersom dom vek ut sig ändå men har man inte så tajta jeans så får man klippa upp ett V i den storleken man vill ha den. Mina V är ungefär 10-15 cm breda längst ner.Jag letade en del efter små cirklar att virka men hittade inga som jag gillade så jag hittade på mina egna. Skrev ner mönstret och det är det ni ser här ovan. Jag är väntsterhänt så jag råkade skriva det till en vänsterhänt, om ni är högerhänta så är det bara att försöka tänka tvärtom eller läs mönsterbeskrivningen här nedan.

Beskriving
1. Virka 5 lmm, slut cirkeln med sm i första lm    (blåa cirkeln)
2. 3 lm, 14 st i ringen, sm i tredje lm    (röda varvet)
3. 4 lm, *st, lm* upprepa varvet ut    (gröna varvet)
4. 1 lm, *fm i nästa lmb, 5 st i nästa lmb* upprepa *-* 6 ggr    (lila varvet)

Det behövs 6 st per ben. Kan ni så sätt ihop dom medans ni virkar, det blir lättare då.När ni länkar ihop alla cirklar så får ni tyvärr använda er egna fantasi lite. Jag har här ovanför visat hur jag gjorde för att sätta ihop och fylla igen hålen emellan men beskrivningen blev kanske inte den mest tydliga. Varje blå oval är en luftmaska och varje X är en fast maska.

Sen när du är klar med det så är det bara att sy fast dom virkade trianglarna i benen.

Hoppas att ni gillar beskrivningen och att den har inspirerat er till nya pyssel idéer. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar