27 september 2011

Kladdkakemuffins+recept

Efter lite tiggande från min lillasyster så bakade jag kladdkakemuffins i förra veckan som jag toppade med grädde och hallon som las på efter denna bilden togs.









Eftersom det var halva priset på Arlas chokladgrädde så bestämde vi oss för att också prova det och se hur det smakade. Den var dessvärre ingen större hit. Föredrar då starkt att göra en egen!








Recept på kladdkakemuffins

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g smält smör eller margarin



Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut 16 st bakformar i papper på en plåt.
  2. Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron och låt svalna.
  3. Vispa ägg och socker med elvisp. Vispa ner vaniljsocker, salt, kakao, bakpulver. Tillsätt sist vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
  4. Klicka ut smeten i bakformarna.
  5. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.
  6. Lägg en handduk över kladdkakemuffinsarna när de svalnat så blir de inte hårda.

Källa

Recept på egen chokladgrädde (chokladganaché)

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad
  • 3,5 dl grädde

Gör så här
  1. Hacka chokladen fint och häll den i en kastrull tillsammans med grädden.
  2. Värm grädden på svag värme (får absolut inte koka för då går det inte att vispa!) så att chokladen smälter.
  3. Häll i en skål och ställ in i kylen tills den är helt kall.
Tips
  • Jag brukar värma grädden på lägsta värmen. Det tar lite längre tid men då finns det en ingen risk att det börjar koka.
  • Jag brukar göra grädden dagen före så den får stå inne i kylen en hel natt så den blir helt kall. 
  • Du kan chokladen till vit choklad och även ljus choklad om du vill det. Gelatingodis går också bra att använda istället för choklad fast då kallas det för fluff istället. Så länge där inte är något krispigt i det som ska smältas så går det bra att använda det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar